Rețeta succesului în urbanismul craiovean by Ema Bănică: 2 etaje pe hârtie, 3 etaje în teren și Rela Filip la Primărie

Un imobil construit în centrul orașului de afaceristul Emanuel Bănică, pe Strada Săvinești, între arterele Romul și Calea Unirii, care în acte figurează ca fiind realizat conform proiectului tehnic și al autorizațiilor de construire, este, în realitate, mai înalt cu un etaj. În ciuda evidențelor, procesul-verbal de recepție a lucrărilor a fost semnat de constructor, cât și de funcționarii din cadrul Primăriei Municipiului Craiova. Imobilul a fost ridicat în perimetrul Centrului Istoric al Craiovei, zonă de protecție a monumentelor istorice.

În martie 2015, Emanuel Bănică obținea autorizație pentru construirea unui imobil S+D+P+2E (subsol, demisol, parter – cu destinația de spații comerciale, plus 2 etaje – cu destinația de birouri) pe Str. Săvinești. Câteva luni mai târziu, pe 8 decembrie 2015, mai lua o autorizație pentru modificarea temei proiectului pe parcursul execuției (conform documentelor de mai jos).

Pe 21 decembrie 2015, a fost făcută recepția lucrărilor de către o comisie din care a făcut parte și un funcționar din cadrul Primăriei Municipiului Craiova, conform documentului pe care îl prezentăm mai jos.

Deși în acte construcția a fost autorizată pentru S+D+P+2E, iar în procesul verbal este consemnat că execuția s-a făcut conform documentelor, în realitate clădirea a fost finalizată cu un etaj în plus, adică S+D+P+3E, cum simplu se poate observa (vezi foto). Oricum, subsolul pare mai degrabă demisol, iar demisolul parter, în timp ce parterul pare mai degrabă etajul 1, dacă privești din lateralele clădirii. Cert este că, oricum ai privi, un etaj este în plus.

După șase ani de la recepționarea lucrării, pentru imobil se solicită și se obține un certificat de urbanism (nr. 864, din 21 aprilie 2021) pentru supraetajarea construcției S+D+P+2E, cu destinația de spații de birouri, conform documentului de mai jos.

Așadar, Bănică obține un certificat de urbanism cum că vrea să construiască al treilea etaj, etajul nr. 3 fiind deja construit ilegal, așa cum arătam, la momentul recepției lucrării, în decembrie 2015, și, evident, și la momentul transmiterii cererii de emiterea a unui certificat de urbanism către primărie, în aprilie anul trecut.

Cum fapta s-a prescris între timp și niciun organ de control nu-l mai poate trage la răspundere, suntem curioși cum va obține, totuși, autorizația de construire pentru etajul deja construit.

sursa: https://stiricraiova.ro/2022/12/06/emanuel-banica-s-a-blocat-intre-etaje/

Lasă un comentariu