Jurnalistă din Craiova, intimidată și amenințată de un dezvoltator imobiliar

Patronul Gloria Residence, Emanuel Bănică, dezvoltator imobiliar din Craiova, a trecut la intimidări și amenințări la adresa ziariștilor. Nemulțumit că afacerea sa a făcut subiectul unor materiale de presă, subiecte tratate și de redacția Stiricraiova.ro, în urma unor dezvăluiri publicate pe o pagină de Facebook, Bănică a abordat-o pe colega noastră de la TV Oltenia, Anca Ochianu, căreia i-a reproșat că ”afacerile i se duc la vale din cauza ziariștilor”. Dezvoltatorul, care are o relație strânsă de prietenie cu viceprimarul Aurelia Filip, prietenie recunoscută public de aceasta din urmă, a acuzat-o pe jurnalistă că ar orchestra ”atacuri” la adresa lui și a edilului secund cu care este în strânsă relație. Afaceristul i-a dat de înțeles că are pe lângă el oameni dispuși să-i execute ordine, aducându-i în discuție și pe copiii ziaristei.

Dezvăluiri incomode

În context, reamintim, pe scurt, că pagina Gazeta Sudului (ale cărei dezvăluiri și postări nu sunt semnate, nici asumate de vreun jurnalist) a susținut, în mai multe rânduri, că Aurelia Filip l-a favorizat pe Emanuel Bănică, patronul Gloria Residence, semnându-i documente de urbanism, pentru a-și putea intabula imobilele construite, deși construcțiile nu ar fi respectat criteriile impuse. În urma lor, Stiricraiova.ro a abordat subiectul, corelându-l cu o altă speță pe care noi am sesizat-o (Detalii AICI). Este vorba despre Anexa 152, care se emite după recepționarea lucrărilor, și care certifică faptul că proiectul este realizat conform autorizației de construire, fiind necesară la înscrierea construcțiilor în cartea funciară. Aurelia Filip a negat că i-ar fi semnat vreodată vreun act pentru societatea cu pricina. Însă, la scurt timp, aceeași pagină de Facebook a publicat Anexa 152 semnată – ați ghicit – de viceprimarul menționat. Stiricraiova a contactat-o pe Aurelia Filip și înainte și după apariția documentului pentru puncte de vedere. Viceprimarul a negat inițial că ar fi semnat actul, susținând că nici nu ar fi avut când. Numai că pe Anexa 152, care poartă semnătura acesteia, apare, evident, și data la care a fost înregistrată: 20 noiembrie 2020, chiar la începutul mandatului său de viceprimar al (Despre asta, AICI). Mai mult, Filip a încercat să ne convingă de faptul că Emanuel Bănică este un om bun, remarcabil și că singurul lui ”defect” este că o cunoaște pe domnia sa. De altfel, Emanuel Bănică l-a contactat pe redactorul Stiricraiova, pentru a-i explica situația din punctul său de vedere, fără însă a fi de acord ca el să fie publicat. Ulterior apariției în spațiul public al Anexei 152, l-am contactat noi pe Emanuel Bănică, solicitându-i un punct de vedere public privitor la noua situație, însă nici de data aceasta nu a dorit să o facă, susținând că atât documentația, cât și blocurile construite de firma sa sunt cât se poate de în regulă. În orice caz, viceprimarul Aurelia Filip a continuat să insiste că în urma discuției cu dezvoltatorul ne vom convinge că Emanuel Bănică este un om deosebit. Asta se întâmpla în luna iulie a acestui an. În august, viceprimarul a acționat în judecată 18 persoane care au distribuit postările publicate de Gazeta Sudului, dosarul având ca obiect acțiunea în răspundere delictuală. Instanța i-a anulat cererea, cu drept de reexaminare în termen de 15 zile. Filip nu a mai continuat acțiunea.

Revenind la amenințările omului de afaceri Emanuel Bănică la adresa Ancă Ochianu, nu rezultă decât contrarul celor susținute de prietena domniei sale, Aurelia Filip. Mai mult, acțiunea față de jurnalistă îl califică pe acesta drept ”interlop”, apelativ pe care susține că presa l-a folosit de-a lungul timpului cu scopul de a-i denigra imaginea. Reamintim că, în 2009, acesta a fost reținut de poliţiştii de la Crimă Organizată, la cererea autorităţilor italiene, pentru clonarea de carduri bancare.

Plângere pe numele lui Emanuel Bănica

În noaptea de 5 spre 6 noiembrie a.c., în timp ce se afla într-un club, Anca Ochianu a fost abordată de Emanuel Bănică, flancat de alte persoane, pe care a acuzat-o că ar orchestra publicarea de articole despre afacerile lui. ”(…) Acest potent om de afaceri considerând că îi șade frumos să mă abordeze într-un club și să îmi reproșeze că m-aș afla în spatele articolelor de presă și postărilor de pe rețelele de socializare în care se vorbește despre legătura sa cu viceprimarul Aurelia Filip. A tinut sa imi sublinieze ce fel de prietenie ii leaga in ultimii ani, dar si sa imi precizeze ca afacerile i se duc la vale din cauza ziaristilor. Mai ca imi venea sa il compatimesc pe saracul Banica pana cand mi-a adus in discutie copiii si cateii sai pe care ii plateste zilnic si ar trebui totusi sa le dea de lucru, lasand clar sa se inteleaga ca oricand mie sau copiilor mei ni se poate intampla ceva (…) eu nu am nevoie de catei care sa imi scrie articolele”, a povestit jurnalista Anca Ochianu pe Facebook. Întreaga postare AICI. Și de data aceasta, în virtutea deotologiei, am încercat să obținem un punct de vedere de la Emanuel Bănică, însă nu ne-a răspuns.

Pe 7 noiembrie a.c., Anca Ochianu a depus plângere pe numele lui Emanuel Bănică, sesizarea fiind înregistrată de Biroul de Investigații Criminale din cadrul Poliției Municipiului Craiova. În cursul acestei zile, mai mulți martori care au asistat la ”întâlnire” sunt audiați de organele de cercetare.

Subliniem că presa locală din Craiova este tot mai des supusă presiunilor și constrângerilor mai mult sau mai puțin voalate venite din partea celor care fac subiectul unor articole cu teme ”sensibile”. Aceștia încearcă să inducă ideea că astfel de materiale de presă, în care se dezvăluie diverse nereguli, nu sunt altceva decât “campanii” ”comandate” special cu scopul de a le strica imaginea și afacerile. Imagine și afaceri pe care, e lesne să mai spunem, le consideră fără de cusur.

Pe de altă parte, nu poate trece neobservat cum Primăria Craiova decide deodată să aplice Regulamentul de protecția a datelor cu caracter personal – GDPR pe documentele de urbanism, susținând că a primit sesizări telefonice și scrise din partea cetățenilor cărora le apare numele pe site-ul instituției și că trebuie să le apere interesul. În realitate, o persoană le-a cerut printr-un email să nu-i mai apară numele în actele publicate pe portalul primăriei. Detalii AICI.

Redacția Stiricraiova.ro își manifestă solidaritatea față de colegii de breaslă care au fost sau sunt supuși presiunii, cenzurii sau amenințărilor de natură să inhibe demersurile jurnalistice.

sursa: https://stiricraiova.ro/2022/11/11/jurnalista-din-craiova-intimidata-si-amenintata-de-un-dezvoltator-imobiliar/

Lasă un comentariu